F&L methodeĀ® logo
  • Start
    • Start
  • Dyslexie
    • Dyslexie
    • Publicaties dyslexie
  • F&L methodeĀ®
    • F&L methodeĀ® software
    • Wat is de F&L methodeĀ®
    • Behandeling met de F&L-methodeĀ®
    • Indruk F&L methodeĀ® Software
    • Publicaties en wetenschappelijk Effectonderzoek F&L-methodeĀ®
    • Zoek F&L behandelaar in de buurt
  • Taal in Blokjes
    • Wat is Taal in Blokjes
    • TiB voor zorgniveau 2 en 3
    • Workshop Taal in Blokjes
    • Schoolarrangement
    • Ketenzorg van TiB naar F&L
    • Waar zit Taal in Blokjes
  • Vraag & antwoord
    • Doelstellingen F&L-expertisecentrum
    • Vraag & antwoord
  • Ervaringen van gebruikers
    • Ervaringen van gebruikers
  • Contact
    • Zoek F&L behandelaar in de buurt
    • Contact

Vraag & antwoord

Home Vraag & antwoord

Zoek een gespecialiseerde F&L-behandelaar bij in de buurt!

Het F&L-behandelprogramma voor dyslexie is hetĀ vervolg op Taal in Blokjes.
F&L is het enige programma dat naadloos aansluit op Taal in Blokjes.

Zoek F&L behandelaar

F&L methodeĀ® en Taal in Blokjes

De F&L-methodeĀ® (Fonologische en Leerpsychologische methode) is het behandelprogramma voor leerlingen met lees- en spellingproblemen, met name voor dyslexie. Dit programma wordt ook ingezet bij het behandelen van basisvaardigheden, bijvoorbeeld bij logopedie.Ā Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en evidence based, zie hiervoor de vraag Is de F&L methodeĀ® / Taal in Blokjes wetenschappelijk onderzocht?

Het F&L-programma bestaat uit meer dan 60 modules met twee thuismodules en wordt gebruikt door gespecialiseerde praktijken/instellingen (zie ook indruk F&L software).Ā AlleenĀ F&L-gecertificeerde praktijken en instellingenĀ gebruiken de F&L methodeĀ®.

Taal in BlokjesĀ is de schoolversie van de F&L-methodeĀ®, het is een uitsnede van het F&L-behandelprogramma. Taal in Blokjes biedt materialen, software en workshops. Het Taal in Blokjes interventiepakket wordt toegepast op scholen, bijvoorbeeld met een schoolarrangement,Ā en in praktijken voor logopedie en remedial teaching.

De F&L-methode is een fonologische methode met een vast systeem van kleuren voor soorten klanken.

De F&L-methode is opgebouwd in fases. De fases zijn ingedeeld in modules. De modules zijn cumulatief. Woordstructuren die bij lezen en spellen aan bod komen zijn:

  1. klankzuivere woorden,
  2. bijna klankzuivere woorden: woorden met stomme klinkers en woorden met klankverkleuringen op r en l,
  3. klankregelwoorden,
  4. woorden met grammaticale regels,
  5. leenwoorden.

Elke module bevat een grote hoeveelheid werkvormen voor lezen en spellen. Aan het F&L-programma zijn twee thuismodules gekoppeld. Met het logboek en de huiswerkplanner kunnen de vorderingen in kaart gebracht gebracht worden.

.Leerfasen woordopbouw 3

Taal in Blokjes is methode onafhankelijk en kan naast elke lees- en spellingmethode worden gebruikt. Woorden zijn woorden. Taal in Blokjes voegt met name fonologische informatie toe aan bestaande lees- en spellingmethodes (vaste kleuren voor soorten klinkers en medeklinkers).

Tip: bekijk onze brochure Ketenzorg

De F&L-methode® is ontwikkeld voor de behandeling van dyslexie en (ernstige) lees- en spellingproblemen. De methode bestaat o.a. uit een zeer uitgebreid computerprogramma ingedeeld in modules en is evidence based.

Taal in Blokjes, ook bekend als deĀ F&L-schoolversie, is ontwikkeld als interventieprogramma voor scholen. Het is een uitsnede van de F&L-methodeĀ®. Taal in Blokjes wordt op scholen en praktijken gebruikt bij de begeleiding en behandeling van leerlingen met lees- en spellingproblemen.

Bij zeer hardnekkige lees- en/of spelling problematiek of dyslexie kan worden overgegaan naar specialistische behandeling. De koppeling Taal in Blokjes - F&L-methode zorgt voor een goede integratie van extra hulp op school naar specialistische behandeling.

Omdat scholen die Taal in Blokjes gebruiken al bekend zijn met de basisprincipes van de F&L-methode, kunnen zij de leerling optimaal ondersteunen bij een dyslexiebehandeling. Op deze wijze is een efficiënte en goede ketenzorg mogelijk tussen een school, ouders en de praktijk/instelling.

De F&L-methodeĀ® is de enige methode voor de behandeling van dyslexie die zorgt voor een continuüm van hulp van school naar zorg. Bij alle andere programma’s voor de behandeling van (ernstige) dyslexie is er geen sprake van een koppeling tussen een (remediĆ«rend) schoolprogramma en het behandelprogramma voor dyslexie.

Zie ook: Ketenzorg Dyslexie: van Taal in Blokjes naar F&L-dyslexiebehandeling

Taal in Blokjes is een geïntegreerde methode voor lezen én spelling. Lezen en spelling zijn twee kanten van dezelfde munt, ze hebben allebei betrekking op dezelfde Nederlandse woorden.
De werkvormen voor lezen (decoderen) en spellen (coderen) versterken elkaar en vullen elkaar aan binnen deze methode. Zo geeft het fonologisch coderen van teksten (klanken kleuren) ook inzicht in de spelling van woorden. Naar gelang het leerdoel kan het accent wel meer op lezen of op spelling komen te liggen.

De F&L-methode is wetenschappelijk onderzocht aan de universiteit van Utrecht en bij het Expertisecentrum Nederlands, Nijmegen. Zie hiervoor o.a. de publicaties in het tijdschrift voor Orthopedagogiek van E.C. van Geffen, M. Berends en J. Franssens (2008) en de publicaties in het tijdschrift voor Orthopedagogiek en Pedagogische Studiƫn en van M.A.R. Gijsel (2009) en van M.A.R. Gijsel en A.M.T. Bosman (2010).

U kunt meer lezen bij F&L methode® » publicaties

Meer achtergrondinformatie is te vinden bij F&L methode® » publicaties.

Leestips:

  • Het artikel "Taal in Blokjes" (1997)Ā over de F&L methodeĀ®.
  • Het artikel over de effectonderzoeken (2010) uit het Tijdschrift voor Remedial Teaching.

 

In principe is kleurenblindheid gƩƩn contra-indicatie. Dit kan eenvoudig worden getest bij een leerling dit kleurenblind is.

  1. Gooi alle kleuren blokjes door elkaar en vraag of de leerling de blokjes van dezelfde kleur in stapeltjes bij elkaar kan leggen. (sorteerproef).
  2. Gebruik witte kaartjes en kleur een flink vlak met de fluormarkers in alle kleuren. Herhaal de sorteerproef: meng de kaartjes door elkaar en vraag de leerling om stapeltjes te maken met kaartjes van dezelfde kleur.
  3. Vraag vervolgens om de kaartjes te matchen met de blokjes. De leerling legt de groene kaartjes bij de groene blokjes, de oranje kaartjes bij de oranje blokjes enz).

Komt de leerling goed door de sorteerproef dan is hij geslaagd! Het maakt niet uit of groen dan bijvoorbeeld als bruin wordt gezien, het gaat om het onderscheid. Kleurenblind betekent niet dat een leerling geen kleurverschil kan zien. Wij hebben nog geen kleurenblinde leerling gehad die dit niet kon, maar het het kan natuurlijk voorkomen.
Vraag wel na hoe de kleuren worden gezien, wordt rood als een soort bruin ervaren?
De kleuren van de blokjes zijn verzadigd, de fluorkleuren van de markers niet. Daarom moet getest worden of de blokjes aan de juiste fluorkleuren gekoppeld kunnen worden.

 

Tip
Gebruik markeerstickers indien nodig
Als de leerling de kleuren verschillend waarneemt maar wel kan onderscheidenĀ heb je geen markeerstickers nodig.
Als de leerling helemaal geen verschil ziet tussen de kleuren: plak groene ronde markeerstickertjesĀ opĀ de groene blokjes aan alle kanten, bijvoorbeeld een groene fluorkleur (liever een soort groen op groen als het kan, anders raken andere kinderen misschien in de war).

Markeerstickers van Avery kan je bijvoorbeeld aanschaffen bij:

  • https://www.123inkt.nl/Avery-Zweckform-PSA08MX-markeringspunten-O-8-mm-mix-420-etiketten-AV-PSA08MX-i47261-t165979.html
    Alle kleuren om uit te proberen: zelfs als de leerling moeite metĀ de kleur houdt, dan kan hij nog het goede blokje kiezen omdat bijvoorbeeld de korte klank "het blokje met de ronde plakkertjes" is.

 

Ja dat kan. Er zijn verschikkende voorleesstemmen. Zie hiervoor ook de vraag ā€œWanneer is voorlezen met de Reader software zinvol?

Wanneer is voorlezen met de Reader software zinvol?

Je kan allereerst de verhalen van Veilig en Vlot kiezen die in de Taal in Blokjes Reader software staan.Ā 
Ā 
Kies daarbij verhalen uit de Taal in Blokjes reader van een vergelijkbaar niveau en probeer een leesniveau hoger te gaan.

Afbeelding met schermopname, tekenfilm Automatisch gegenereerde beschrijving

Ja. De Taal in Blokjes Reader software heeft een ā€˜algemene bieb’ met verhalen op alle Avi- en Cito niveaus maar je kan ook je eigen teksten (met afbeelding) toevoegen en automatisch laten coderen op klank. Ā 
Ook worden het Avi- en Cito niveau bij de eigen teksten berekend. Ā 
Ā 
Elke week kan je verhalen op het juiste Avi of Cito niveau voor je leerlingen klaarzetten voor op school of thuis vanuit je leesbibliotheek. Je kan daarbij elk verhaal instellen voor een optimaal leesbeeld. Zo kan je onder andere de mate van klankondersteuning instellen door alle klanken of alleen de klinkers op kleur laten coderen. Je kan de klankstukken (lettergrepen) laten aangeven om het lezen van langere woorden te vergemakkelijken. Ook kan je lettergrootte, zinslengte en regelafstand aangeven.Ā