Nee, de kleurcodering wordt afgebouwd.  Zie ook de vraag: Hoe kan je de kleurenondersteuning voor klanken afbouwen bij de Taal in Blokjes Reader software?

Een andere mogelijkheid is de "fade out" knop: met deze knop kan je de kleurintensiteit instellen. Laat de kleuren langzaam verdwijnen bij teksten die de leerling goed aankan totdat de kleuren voor klanken helemaal verdwenen zijn.

Je kan de codering geheel op maat instellen en er zijn veel manieren om een goed resultaat te bereiken.

Voorbeeld van een leestraining:
De leerling leest op niveau M4, dit is een leesniveau dat de leerling nog net aankan.
Schakel de klinkercodering in en de lettergreepstreepjes.

Het lezen op M4-niveau gaat al makkelijker: gebruik de "fade out" knop en laat de kleuren langzaam verdwijnen.

Het lezen op M4-niveau gaat nog makkelijker: schakel de kleurcodering uit en laat de lettergreepstreepjes staan.
Start tegelijk met niveau E4: stel hierbij de klinkercodering en de lettergreepstreepjes in.

Het lezen op M4 gaat erg vlot: haal nu ook de lettergreepstreepjes weg zodat je alleen nog zwarte tekst overhoudt. Ga verder met oefenen op E4 niveau, kijk of je de "fade out" knop al kan gebruiken om de kleurcodering langzaam te laten verdwijnen...en of je alvast een start kan maken met M5 met klinkercodering en lettergreepstreepjes aan en ga zo door...

Er is een interactie met de instellingen om het technisch lezen te vergemakkelijken en met de leessnelheid. Gebruik "het leeshappertje" om de leessnelheid te bevorderen. Stel het leeshappertje in op het tempo dat de leerling net aankan. Als de leessnelheid voorop staat, kan je besluiten om de codering en lettergreepstreepjes  langer aan te laten staan.

Zorg voor afwisseling!