Je kan kiezen voor de weergave 'klinkers en medeklinkers coderen', 'alleen klinkers coderen', de kleurintensiteit traploos afbouwen met de 'fade-out knop' (afname kleurintensiteit) en kiezen voor 'zwarte tekst' (geen kleur). Op deze wijze kan je een mooie transfer maken van lezen met verschillende niveaus van ondersteuning naar lezen zonder ondersteuning.
Je begint altijd met de instelling 'klinkers en medeklinkers coderen' in de Taal in Blokjes Reader software. Daarna laat je de Reader alleen de klinkers coderen. De leerlingen komen er al snel achter dat er veel meer medeklinkers dan klinkers in een woord zitten en dat de medeklinkers om de klinker heen zitten. Ook leren zij dat elk klankstuk (of lettergreep één klinker heeft en dat een woord net zoveel klankstukken (lettergrepen) heeft als klinkers. Je kan de kleurenondersteuning afbouwen met de 'fade-out knop' en/of alle kleurcodering uitschakelen.
Vuistregel coderen
Bij woorden van één klankgroep (met één klinker) laat je de klinkers én medeklinkers coderen (niveau mk, km, mkm, mmkm, mkmm, mmmkm). Blijft de leerling op dit niveau werken? Stap dan over naar het coderen van alleen de klinkers in de woorden, de rest is immers medeklinker. Bij de Taal in Blokjes Reader software kies je eerst klinkers en medeklinkers coderen en daarna alleen de klinkers coderen.
Bij woorden van meer klankgroepen (woorden met meer lettergrepen) ga je zo snel mogelijk over naar het coderen van alleen de klinkers. De leerling weet immers al dat de medeklinkers overblijven en dat deze blauw zijn. De klinker is het ankerpunt van de klankgroep en geeft informatie over het goed verdelen van woorden in klankgroepen bij lezen. Zet ook de functie "lettergreepstreepjes" aan (indelen van het woord in klankstukken met één klinker). Stel bij een moeilijkere tekst (op oefenniveau) altijd de klinkercodering en de lettergreepstreepjes in. Bouw daarna af met de 'fade-out' knop en/of met het uitschakelen van de kleurcodering. Laat de lettergreepstreepjes eerst nog aanstaan bij de teksten zonder kleurcodering.
(Bij het bouwen van blokwoorden met de klankblokken worden altijd de klinkers en de medeklinkers aangegeven.)
Bij de Taal in Blokjes Reader software kan je de kleurondersteuning bij alle teksten als volgt afbouwen:
Andere optie: gebruik de 'fade-out knop' waarbij je de kleurintensiteit van een tekst gradueel kan minderen en langzaam kan laten verdwijnen tot 0.
Tip: Pas het opdelen van woorden in klankstukken (lettergrepen) toe daar waar zinvol. Haal niet de kleurenondersteuning en functie 'opdelen klankstukken' tegelijk weg!
Het coderen van woorden verdwijnt nooit helemaal, een 'onderhoudsdosis' is zinvol. Leerlingen moeten met de fonologie kunnen werken en daarbij is het coderen van de fonologie van woorden ook belangrijk voor het leren van de spelling en de klankregels.
Recente reacties