Het 'leeshappertje' is een leesversneller dat meeloopt met de te lezen woorden in een verhaal.  Het leeshappertje kan je per verhaal anders instellen. De leerling leest mee in het tempo waarop de woorden door het leeshappertje worden gecodeerd.

Het doel van het leeshappertje is om het leestempo te versnellen en om in een regelmatig tempo te leren lezen, zonder  ‘doorhollen en vastlopen’ en zonder haperingen en valse starts.  Het leeshappertje bevordert het regelmatig, op toon lezen. Kijk wat de leerling aankan en probeer het tempo langzaam op te voeren. 

Wissel het tempo van het leeshappertje af als naar gelang de situatie.
Om het leestempo te versnellen kan je het tempo van het 'leeshappertje' opvoeren. Probeer samen met de leerling uit welke snelheid goed werkt.
Je kan de leessnelheid ook  per leesniveau
differentiëren, zet bijvoorbeeld het 'leeshappertje' iets sneller bij een tekst op M4 niveau en iets langzamer bij een tekst op E4 niveau.
Je kan bijvoorbeeld ook bij teksten op hetzelfde niveau het 'leeshappertje' iets sneller zetten als de klankcodering is ingeschakeld en iets langzamer als de klankcodering is uitgeschakeld.

Meer weten over 'het leeshappertje'?

De Taal in Blokjes Reader heeft een 'leeshappertje'  op losse klank en op klankstuk (lettergreep) waarmee je het leestempo van de leerling aan kan sturen.  Het leeshappertje hapt de klanken of lettergrepen weg (in losse klanken alleen bij het instapniveau). De leerling probeert de klank of het klankstuk te lezen vóórdat het leeshappertje ze heeft opgegeten. Stel samen proefondervindelijk het leestempo in. De leerling leert om op het ritme van de lettergreep te lezen. Het leeshappertje vind je in de Reader links onderaan de pagina.

Leeshappertje

Het leeshappertje laat de klanken/ lettergrepen verdwijnen volgens de leessnelheid die je instelt. De snelheid is zeer nauwkeurig per half puntje in te stellen. Als de leerling teksten van een bepaald (Avi)niveau goed op ritme kan lezen (zonder al te veel haperingen, verbeteringen en abrupte stops) kan de snelheid iets hoger worden ingesteld. Bij een moeilijkere tekst kan de snelheid iets lager worden ingesteld. De leerling kan dit ook zelf regelen.

Meer weten over de Taal in Blokjes Reader software?

Bekijk de video: