Wat zijn 'botsende klinkers'? Hoe codeer je het woord 'melodieën'? Zijn woorden met een trema leenwoorden?
Je codeert de [ie] van melodieën rood en de stomme klinker [e] oranje. In je hoofd moet je het trema vervangen door een lettergreepstreepje: “melodie-en”.
De puntjes van het trema zeggen: "ik help je met lezen door aan te geven dat dit de start is van een nieuwe lettergreep”.
Elke lettergreep heeft één klinker. Het trema is een leesteken dat aangeeft dat je daar het woord in klankstukken breekt, het is bedoeld om de leesbaarheid te verbeteren. Het trema wordt gebruikt om de grens tussen twee klinkers aan te geven. Het trema voorkomt dat ‘botsende klinkers’ verkeerd worden gelezen. Het gebruik van een trema verandert de klanken niet.

 

Voorbeelden van woorden met ‘botsende klinkers’: knieën [knie-en], zeeën [zee-en], beïnvloeden [be-invloeden], geërfd [ge-erfd], poëzie [po-ezie], beëindigen [be-eindigen], beïnvloeden [be-invloeden] geïnteresseerd [ge-interesseerd].

 

Een letter met puntjes erop wijst niet op een leenklank en op leenwoorden. maar het is wel zo dat 'botsende klinkers' relatief veel voorkomen bij leenwoorden van Franse oorsprong. Bijvoorbeeld: ideeën [i-dee-en], bacterieën [bac-te-ri-en], officiële [of-fi-ci-e-le], financiële [fi-nan-ci-e-le], reünie [re-u-nie], ruïne [ru-i-ne], reële [re-ele].

Nederlandse woorden bestaan meestal uit klinkers afgewisseld door medeklinkers. Voorbeelden: het woord ‘zakdoek’ heeft de structuur mkm-mkm, het woord ‘toneelvoorstelling ’heeft de structuur mk-mkm-mkm-mmkm-mkm.

Bij Nederlandse woorden kan je vooral ‘botsende klinkers" krijgen als een klinker gevolgd wordt door een stomme klinker: drieën, knieën zeeën, tweeën, tweeëntwintig, drieëntwintig…  Als je drieën, knieën en zeeën met een trema schrijft, waarom schrijf je dan niet ook haaiën en begroeiïng met een trema? Dat zijn dan toch ook ‘botsende klinkers’?

 

Het trema wordt niet gebruikt bij 'botsende klinkers' als er volgens de taalkundigen geen misverstand met de leesbaarheid kan ontstaan. Bijvoorbeeld bij: haaien, breien, gooien, begroeiing, ideaal, actueel, financieel, viool, museum, aquarium, enthousiast...