Er zijn heel veel mogelijkheden!

Taal in Blokjes is methode-onafhankelijk en kan heel goed worden gebruikt bij diverse schoolmethodes, waaronder  VLL.beamer

 • Hang de poster van Taal in Blokjes op in de klas.
 • Laat de leerlingen de woorden kleuren in hun werkboeken van Veilig Leren Lezen (VLL) met de kleurcode van Taal in Blokjes.
  Bekijk de werkboeken
 • Laat de leerlingen de woorden van VLL bouwen met de klankblokken van Taal in Blokjes en opschrijven.
  Bekijk de basisset
  Bekijk de Blokbox voor in de klas
 • Gebruik het springplein met de woorden van VLL. 
 • Stop woordenlijsten en teksten die aansluiten bij VLL in de Taal in Blokjes Reader en projecteer deze op het digibord. Ga samen de woorden lezen. Verberg de woorden op het digibord en geef een auditief blokkendictee. Laat de leerlingen de geblokte woordjes met elkaar vergelijken en opschrijven.
 • Geef elke leerling een gekleurd blad papier (geel, groen, rood, blauw; daarnaast oranje indien van toepassing) en speel het spel ‘levende woorden’. Roep telkens een woord en laat de leerlingen in de juiste formatie het woord vormen (dit is spelling). Omgekeerd kan ook: laat de leerlingen in formatie een woord vormen met het gekleurde blad papier in de hand. De rest van de klas weet niet welk woord. Roep telkens één woord en vraag aan de klas of dat het woord is dat het groepje leerlingen heeft uitgebeeld (dit is lezen).
  Met geselecteerde woorden (van de aangeboden letters) kan het spel ‘levende woorden’ ook in groep 2 worden gespeeld. 

De uitvallers bij VLL zijn leerlingen die het tempo niet kunnen volgen en afhaken. Gebruik voor deze leerlingen de werkboeken Taal in Blokjes. De werkboeken 1 t/m 4 hebben een langzame opbouw. De versnelling zit vooral in de werkboeken 6, 7, 8 en 9. Bij leerlingen waarvan in groep 2 al bekend is dat zij risicoleerlingen zijn voor het leren lezen en spellen kan het beste gelijk werkboek 1 naast VLL in groep 3 worden ingezet.

En gebruik de Taal in Blokjes Reader software. Daarbij staat een aantal verhalen van VVL ook in de reader software!

In plaats van VLL kan je natuurlijk ook aan een andere methode denken zoals Lijn 3.

Zie ook de volgende materialen:

Zie ook: