Jazeker. Hieronder staan een aantal oefentips, je kan op onze website verschillende (instructie)video's bekijken en onderaan deze FAQ kan je een pdf downloaden en uitprinten waarin wordt uitgelegd hoe je een lees-en spellingtraining met de Taal in Blokjes Reader software kan opzetten.

Oefentips Taal in Blokjes Reader software

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, diagram

Automatisch gegenereerde beschrijvingTip 1: voeg zelf teksten toe aan de Reader, bijvoorbeeld over een schoolproject of voor begrijpend lezen. De teksten worden automatisch op klank gecodeerd en het leesniveau wordt berekend. Kies de opmaak en de afbeeldingen bij de teksten. Combineer de leesopdracht met schrijven: als de leerling klaar is met lezen, kan hij in het ingebouwde tekstvak opschrijven waar het verhaal over gaat.  Zo neem je gelijk het begrijpend lezen mee.

Tip 2: stop de woordenlijsten spelling van je taalmethode in de TiB-reader. Gebruik het digibord voor het voorlezen en koorlezen van de woorden en het bespreken van de spelling. Zet het digibord uit en geef een auditief dictee.  

Tip 3: stel een leestraining samen voor een leerling. Kies het leesniveau, de mate van tekstondersteuning (o.a. klankhulp) en het aantal teksten per week. Kies aan het begin van de week samen met de leerling de leesteksten uit de bibliotheek van de Taal in Blokjes Reader software. Stuur de teksten door naar het account van de leerling om thuis te lezen. De leestijd wordt bijgehouden door de software. Laat de leerling aan het einde van de week één tekst voorlezen en kies daarna samen de leerling de teksten voor de volgende week.  

Tip 4: voor de leerlingen die extra moeten oefenen met de spelling: stuur woordenlijsten (woordpakketten spelling of woorden op categorie) op naar de leerlingen om thuis voor te bereiden (lezen, blokwoorden maken en opschrijven). Zij loggen thuis in met hun eigen account en kunnen aan de slag en jij kan de vorderingen monitoren binnen het programma.

Zie ook:

  1. Leerlingbegeleiding thuis - lezen en spellen met de Taal in Blokjes Reader.pdf